www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 13 Август 2020

Запеканка с патладжан и тиквички

Необходими продукти
3 патладжана
2 тиквички
1 гл.лук
2 пиперки
6 скил.чесън, счукани
2 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер
копър
100 г настърган кашкавал
400 г доматено пюре
2 яйца
зехтин за поръсване на тиквичките и патладжаните за печене

Нарязаните на дълги филийки патладжани посолявам и заливам със студена вода за 20 минути, да си пусне горчивият сок. Изливам водата и подсушавам с кухненска хартия. Подреждам с леко застъпване в тава със хартия за печене, малко посолявам, леко поръсвам със зехтин и пека в силна фурна около 30 минути. Веднага след тях във фурната слагам друга тава със тиквички, посолени, поръсени леко с брашно и червен пипер, и пак леко със зехтин отгоре. За тиквичките са необходими 20 минути за запичане. Докато се запичат тиквичките и патладжаните в тенджера на среден огън в малко олио задушавам ситно нарязан лук, след леко сменяне на цвета добавям и пиперките нарязани на кубчета да се задушават заедно с лука. Когато са готови и добре задушени, към тях добавям малко от счуканият чесън. Започвам да редя на пластове: На дъното поръсвам малко с доматено пюре, поставям ред от изпечени патладжани, и пак малко поръсвам със доматено пюре. Задушените лук и чушки разделям на три или четири части, от които сипвам след всеки ред от тиквички или патладжани. И така докато свършат продуктите.Аз имах половин буркан с нахут в хладилника и 5 пластинки от топено сирене за сандвичи. Сложих ги на места за вкус и не съжалявам. Получи се невероятно вкусно ястие. Най-отгоре завърших с доматено пюре и запекох за 20 мин в силна фурна. Залях със смес от 2 яйца, настърганият кашкавал, копър от фризера, малко сол и останалата по-голяма част от счуканият чесън. Всичко това смесих в купа и разпределих навсякъде отгоре. Допекох за още 10 минути до златисто. Стана голяма вкусотия.