www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 19 Май 2020

Пита със сирене и кашкавал за Нова година

Необходими продукти
брашно - около 1 кг тип 500
240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
2 яйца
200 мл олио
2 с.л захар
1 с.л сол
40 г мая
250 - 300 г краве сирене
100 г кашкавал
3 с.л. сусам

Натрошаваме маята и заедно със захарта и 3 с.л брашно се слагат във водата. Оставя се да престои 15 минути, докато шупне. Трябва да стане на гъста каша като боза и да се надигне. На едното яйце отделяме жълтъка за намазване. Сипваме в купа или леген за месене около 2/3 от брашното. Другото използваме за измесването. Правим дупка с пръсти и изсипваме солта, млякото, олиото, 1 яйце, 1 белтък и шупналата мая. Месим тестото с ръце. Трябва да стане меко и еластично и да не лепне. Оформяме на топка. Тестото разточваме на кръг и режем на 12 триъгълници. В широката част им слагаме сирене. Навиваме всеки триъгълник на кифла и редим в тава в кръг и в център. Тавата е застлана с хартия за печене. Оставяме да втаса, докато удвои обема си - около 50 мин. Намазваме новогодишната питка с жълтък, поръсваме със сусам и кашкавал в загрята до 180 градуса фурна за 40-50 минути. Отгоре на питата със сирене и кашкавал за Нова година слагаме лист фолио за печене, да не прегори. 2/3 от времето като мине, махаме и допичаме нашата питка.