www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Надя Недева на 10 Декември 2011

Сладкиш с шоколад и банани

Необходими продукти
100 мл. слънчогледово олио и допълнително за намазване
175 гр. захар
175 гр. самонадигащо се брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
4 с.л. какао
100 гр. парчета шоколад
175 гр. много зрели банани
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци на 2 от тях
50 мл. мляко

За глазурата:
100 гр. млечен шоколад
100 мл. бита сметана
нарязан банан

Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене. В голяма купа смесете захарта, брашното, содата и шоколада. Намачкайте банана в купа и добавете цялото яйце и 2 жълтъка, а след това олиото и млякото. Разбийте белтъците на твърда пяна. Объркайте банановата със сухата смес, добавете 1/2 от разбитите белтъци, а след това бавно прибавете и другата 1/2.

Внимателно изсипете във формата и печете 1 час и 10-15 минути. Оставете да изстине във формата.

За глазурата разтопете шоколада и сметаната на водна баня. Оставете в хладилника да се стегне, за да може да се нанася. Извадете кекса от формата, разпределете глазурата и нарежете банана отгоре.