Публикувана от Надя Недева на 10 Декември 2011
Необходими продукти 100 мл. слънчогледово олио и допълнително за намазване 175 гр. захар 175 гр. самонадигащо се брашно 1/2 ч.л. сода бикарбонат 4 с.л. какао 100 гр. парчета шоколад 175 гр. много зрели банани 3 яйца, разделени белтъци и жълтъци на 2 от тях 50 мл. мляко За глазурата: 100 гр. млечен шоколад 100 мл. бита сметана нарязан банан | |
Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене. В голяма купа смесете захарта, брашното, содата и шоколада. Намачкайте банана в купа и добавете цялото яйце и 2 жълтъка, а след това олиото и млякото. Разбийте белтъците на твърда пяна. Объркайте банановата със сухата смес, добавете 1/2 от разбитите белтъци, а след това бавно прибавете и другата 1/2. Внимателно изсипете във формата и печете 1 час и 10-15 минути. Оставете да изстине във формата. За глазурата разтопете шоколада и сметаната на водна баня. Оставете в хладилника да се стегне, за да може да се нанася. Извадете кекса от формата, разпределете глазурата и нарежете банана отгоре. |