www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 18 Ноември 2019

Бъркана баница - пита

Необходими продукти
2-3 яйца
20 г свежа мая (1/2 кубче)
2 ч.ч. топличко прясно мляко (520-530 г )
щипка сол
3 ч.ч. брашно, пресято - от големите чаши
6 с.л. олио
30-50 г мекичко краве масло
200 г сирене

за спаначената смес:
2 глави стар лук
300 г спанак (1 опаковка )
2 x 100 г бекон от нарязаният
подправки по желание: черен пипер, кимион млян и на зърна, къри и други

Сместа се разбърква без сиренето и спаначената смес. Първо активирах маята с малко захар, брашно и част от топличкото прясно мляко. Когато маената смес шупна много добре към нея добавих всички съставки, без сиренето и спанака. Оставих сместа малко да втаса на топличко. През това време задуших спаначената смес. В тенджера с малко олио на слаб огън задуших ситно нарязаният лук до готовност. След това добавих бекона и него леко запържих при лука. Накрая добавих спанака, само да смали обема си и смени леко цвета си. Оставих спаначената смес да се охлади настрани.

Когато тестото втаса добре към него добавих спаначената охладена смес и натрошеното сирене. Моята смес, тестото стана малко гъстичко, защото чашите, с които мерих брашното са от големите. Всичко добре разбърках и изсипах в намаслена тавичка за печене. Печенето при мен беше: 25 мин на горен и долен реотан на ниското ниво във фурната, на 170 º. На места имаше все още неопечено и след това оставих още 15 мин. само на долен, като покрих питата с алуминиево фолио, за да не изгори. Проверявам с дървен шиш.