www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 02 Февруари 2019

Сиропиран ябълков сладкиш със златни стафиди

Необходими продукти
брашно - 2 ч.ч
яйца - 4 бр. големи
ябълки - 3 бр. ч.ч с връх, нарязани на дребно
ванилия - 2 прахчета
бакпулвер - 1 пакетче
стафиди - 1 шепа златни
олио - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
брашно - за набрашняване
олио - за намазване на тавата

за сиропа:
захар - 1/3 ч.ч.
сок от компот - 1 ч.ч. от круши

Вадим яйцата на стайна температура. Обелваме и почистваме, после и нарязваме на малки кубченца ябълките. Относително е количеството ябълки-зависи от големината им. Нужни са ни 3 ч.ч. пълни с връх, нарязани на дребно. В купа слагаме яйцата, ванилиите и захарта и ги разбиваме с миксер много добре. После слагаме олиото и продължаваме да разбиваме. Пресяваме брашното със сито. Слагаме към брашното бакпулвера и объркваме двете съставки. Добавяме на части брашното и продължаваме да разбиваме с миксера до гладка гъста смес, светла на цвят. Най-накрая слагаме ябълките и златни стафиди, и объркваме с голяма лъжица. Намазваме тавата с диаметър 26 см. с олио и набрашняваме. Изсипваме кашата и заглаждаме. Печем сладкиша в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Печем около 45 мин. Слагаме 1/3 ч.ч захар и 1 ч.ч сок от компот от круши в тенджерка на котлона, загряваме докато се стопи захарта и го дърпаме. Изпечения ябълков сладкиш вадим от фурната и поръсваме със супена лъжица от студения захарен сироп.