www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 02 Февруари 2019

Бобени кюфтета със сос

Необходими продукти
боб - 450 г от буркан
лук - 1 глава
морков - 1 бр.
чубрица - 3 щипки
магданоз - 2 щипки
джоджен - 2 щипки
сол - 1 щипка
черен пипер - 1 щипка

за пържене:
олио - 1 к.ч.
масло - 1 с.л.

за овалване:
галета - ½ ч.ч
брашно - ½ ч.ч
яйца - 1 бр.

за соса:
майонеза - 2 ч.л.
кисело мляко - 4 с.л.
чесън на прах - на вкус
черен пипер - на вкус
сол - на вкус

В купичка слагаме яйцето, което разбиваме много добре с виличка. Във втора купичка галетата и в трета брашното. Отделяме ги настрана - ще са ни нужни за овалване на кюфтета. Първо овалваме в брашно, после в яйце и накрая в галета. В купичка слагаме киселото мляко, майонезата и разбъркваме с лъжичка. Добавяме сол, черен пипер и чесън на прах според вкуса и разбъркваме добре. Изливаме соса в подходящ съд.

Свареният бял боб от буркан го прецеждаме от течността му. Слагаме го в купа и го намачкваме с уред с дупки. Почистваме лука и го нарязваме на ситно. Морковът също го почистваме и го нарязваме на ситно. Към боба слагаме моркова и лука. Добавяме чубрицата, магданоза, джоджена, солта и черния пипер. Объркваме добре всичко с голяма лъжица. В купичка с вода си намокряме ръцете и оформяме 10 бр. зеленчукови кюфтета с еднаква големина. Всяко кюфте поотделно, като го направим, го овалваме в брашно, после яйце и накрая галета. Внимаваме да не се разпадне. Нареждаме ги в голяма чиния и ги слагаме във фризера да стегнат за около час. В тиган слагаме олиото и маслото, за да се сгорещи. Пържим кюфтета до приятен загар от едната страна, после ги обръщаме от другата страна.