Публикувана от Марияна Желева на 13 Януари 2019
Необходими продукти сок от портокал - 1/2 ч.ч. пресен
портокалова кора - от 1 портокал
захар - 1 ¼ ч.ч.
яйца - 4 бр.
какао - 4 ч.л.
бакпулвер - 1 пакетче
олио - 1/3 ч.ч.
брашно - 2 1/3 ч.ч.
олио - за намазване
брашно - за набрашняване
пудра захар - 4 - 5 с.л. | |
Пресяваме брашното със сито. В купа отделяме и слагаме 3 белтъка от 4 яйца. Разбиваме с миксера, докато стане на сняг. Вътре прибавяме и ¼ захар и разбиваме. После прибавяме и 1/3 ч.ч. брашно и 1/3 от пакетчето бакпулвер и отново разбиваме с миксера до еднородна смес. В друга купа отделяме 4 жълтъка и 1 цяло яйце и разбиваме с миксера заедно с 1 ч.ч. захар много добре. Режем 1 голям портокал на половина и отцеждаме сока му. Нужно ни е ½ ч.ч. прясно изцеден сок от портокал. Слагаме го вътре в сместа и разбиваме с миксера. Добавяме олиото и 2 ч.ч. брашно заедно с 2/3 от бакпулвера. Разбиваме много добре. Кората на портокала я настъргваме с ренде на корички. Кашата делим на 2 части. В едната част слагаме какаото и объркваме с шпатула. В другата слагаме портокаловите корички и объркваме с шпатула. Намазваме с олио форма за кекс с дупка и набрашняваме. Изливаме какаовата каша. Следва портокаловата с коричките и накрая бялата каша. Заглаждаме и слагаме във фурната загрята на 170 градуса до готовност за около 40 мин. След като е готов кексът, го вадим и режем на дебели парчета. Поръсваме с много пудра захар. |