www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Януари 2019

Лимонови курабии

Необходими продукти
захар - 1/2 ч.ч.
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
белтъци - 3 бр.
олио - 1/2 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
захар - за поръсване
лимони - сок на ½ лимон + кора на 1 лимон
брашно - колкото поеме

На три яйца предварително извадени на стайна температура отделяме белтъците и ги слагаме в купа. Разбиваме ги продължително с бъркалка до побеляване и гъста смес. Добавяме захарта и пак разбиваме добре. В киселото мляко слагаме пакетчето бакпулвер и разбъркваме. Добавяме и него в купата. Прибавяме олиото и объркваме много добре всичко. Отцеждаме ½ лимона и сока го слагаме при другите съставки. Настъргваме кората на 1 цял лимон за вкус и аромат и отново объркваме всичко до еднородна смес. Най-накрая слагаме брашно постепенно на части и объркваме с шпатула. След като стане трудно объркването с шпатула и се получи гъста смес, добавяме още малко брашно и доомесваме с ръка. Трябва да се получи гладко и меко и леко лепкаво тесто. Слагаме хартия за печене в голяма тава /най-добре на тавата на фурната/. Откъсваме си части от него. Оформяме топки с ръце и ги нареждаме на разстояние. Получават се 16-17 бр. курабийки. Ръсим ги със захар отгоре и печем в загрята предварително на 180-190°C. фурна до готовност. След като са готови курабийките, ги вадим с шпатулка и редим в чиния.