www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 21 Ноември 2018

Обикновена туршия - II вариант

Необходими продукти
2 кг моркови
1 зелка
2 глави карфиол
5 големи краставички
1 голяма глава целина
4 стръка и листата от целина
5-6 червени пиперки
2 кг зелени домати
сол, по 20 г на всеки литър вода

Нарязваме зеленчуците, както ни харесват удобни да се хапват лесно и прилично. Това количество побрах в две кутии от сирене, пластмасови с капаци. В голяма тенджера си разтварях на части солта и я наливах върху продуктите. Водата е студена. Притискаме с чиния или каквото имаме. Затваряме кутиите и през ден или два разбъркваме с ръка или с шпатула навсякъде да втасат по-бързо и солта да навлезе във всички продукти. До десет дни туршията е готова за ядене. Не я пресичам, защото е за бърза консумация. Но в аптеките продават натриев бензоат за пресичане на туршии или зеле. Във всяка кутия се събира по 6 л вода, или по 120 г сол на кутия. Това е. Ако желаете може да се добави и дафинов лист, и черен пипер на зърна. Да ви е сладко! Налейте си една ракийка!