www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 22 Октомври 2018

Курабийки с орехи и мармалад

Необходими продукти
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. мас - разтопена
2 к.ч. кисело мляко
2 бр . ванилии
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
500 г брашно
1 к.ч. орехи - смлени
1/2 к.ч. кристална захар
мармалад

Белтъкът от едното яйце отделяме за намазване на курабийките. Целите яйца и жълтъка, разбиваме с пудра захар и ванилии. Прибавяме към тях киселото мляко, предварително смесено с бакпулвер и сода за хляб. Наливаме и разтопена, охладена мас, разбъркваме и постепенно прибавяме брашно, да замесим меко, не лепнещо тесто. Завиваме тестото с полиетиленово фолио и оставяме на стайна температура за 10 минути. После от тестото правим топчета, които притискаме с длани и слагаме в средата мармалад. Прегъваме като мидички и притискаме крайчетата с вилица. Слагаме в тава върху хартия за печене, намазана с олио и мажем курабийките с разбит белтък. Ръсим със смесени кристална захар и смлени орехи. Печем в нагрята на 180 градуса фурна до златисто.