www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 18 Октомври 2018

Кекс с ябълки

Необходими продукти
4 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 ч.л. кафе (какао)
0,5 ч.ч. орехи
стафиди
по желание 0,50 мл газирано питие лимонада, кола или др.
1 бакпулвер
2 с.л. пудра захар
4 ябълки, настъргани

В купа разбиваме яйцата + захарта. На струйка добавяме олиото. Брашното разделяме на две, като в едната му част слагаме бакпулвера и пресяваме заедно. Започваме да смесваме брашното с яйчената смес. Ако имаме 50 мл газирана вода или друго газирано го добавяме и него. Ако нямаме, не добавяме нищо. Добавяме и ванилията. Накрая добавяме и настърганите ябълки и отново объркваме всичко. Разделяме сместа на две. В едната й част добавяме какаото и го бъркаме до хомогенна смес. Омазняваме тава и обрашняваме, или с хартия за печене на дъното. В обрашнената тава изсипваме едната половина от сместа. След това върху нея сипваме и другата смес, която е с какаото. Ако имаме ядки, добавяме и тях към сместа. Ядките не са задължителни. Печем според фурната, с която сме си свикнали да печем ежедневно. Печем на средно ниво и на средно силна фурна. За да не прегори отгоре може да му се сложи фолио за кратко време. За готовност проверяваме с клечка за зъби. Не трябва да има мокри участъци по нея. Това е сигурен знак, че кексът ни е изпечен. След като го извадим от фурната го оставяме няколко минути в тавата, леко да застине. Така се отдръпва малко от стените на тавата и лесно се изважда с обръщане върху чиния. Поръсваме обърнатия кекс с пудра захар.