www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 09 Октомври 2018

Кейк с ябълки и кафено-канелена шарка

Необходими продукти
2/3 ч.ч захар
3 яйца
1 ч.ч брашно
½ ч.ч олио
1 ч.л мляно кафе
½ ч.л канела
2 ябълки - не много големи
½ пакетче бакпулвер от 15 г.
1 к.л сода за хляб + 1-2 капки оцет да шупне

за поръсване:
2 с.л пудра захар
1/2 ч.л канела

Вадим яйцата на стайна температура. В купа слагаме брашното и ½ пакетче бакпулвер и го пресяваме със сито. В купа слагаме яйцата и захарта и разбиваме с миксера много добре. Към тях слагаме олиото и продължаваме да разбиваме. На части прибавяме брашното и продължаваме да объркваме добре кашата. В малка купичка си отделяме от кашата 2-3 с.л и към тях добавяме 1 ч.л кафе и ½ ч.л канела и разбъркваме докато стане тъмна и еднородна смес.

В продълговат терин с дължина 24-25 см. и слагаме парче хартия за печене, така че да покрива дъното и стените му. В него изсипваме 1/3 от светлата каша. После от тъмната с лъжица слагаме произволно, шарим. И така докато свършат бялата и тъмната. Най-накрая с едно дървено шишче внимателно правим няколко резки до долу, за да разнесем тъмната смес. Белим от кората и почистваме от семките 2 ябълки. Режем ябълките на половина, после по дължина на тънки филийки и ги нареждаме една зад друга плътно върху кашата. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Като се изпече вадим и отлепваме много внимателно хартията от кейка. Слагаме кейка в табличка и поръсваме със смесени пудра захар и канела с помощта на цедка. Режем на парчета и хапваме с кафе. Да ви е сладко!