www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 30 Септември 2018

Зелеви сармички

Необходими продукти
кисело зеле, листа - около 15 - 20 листа за толкова сармички
месото 800 грама или повече, може да е смесено, свинско и пилешко, стават супер вкусни така
подправките са по желание на домакинята
Аз, Ники, слагам черен пипер (млян), кимион, джинджифил, къри, куркума, чубрица, червен пипер
олио
1 глава лук
1 ч.ч. ориз

Киселото зеле си го правя сама, далече съм от Родината. На всеки литър вода за саламурата слагам по 40 грама сол. Предварително си я разтварям и така заливам съдовете, където ще втасва зелето. Зелките слагам цели или на две разрязани, като им издълбавам чуканчето, за да се осолят и вътрешните листа на зелките. Пристъпвам към подготовката. Месото си наситнявам на много дребно. В тенджера си задушавам лук много добре, до готовност почти. Добавям и една чаша ориз, разбърквам ги и доливам с две чаши гореща вода. Бъркам лука с ориза, докато почти поеме водата. Извън огъня към лука и ориза добавям месото, наситнено, подправките. Добре обърквам сместа и с нея си слагам върху цяло или половин зелево листо по две супени лъжици от сместа. Завивам сармичките една по една много добре и нареждам в тава или в тенджера. Ако са в тенджера ги затискам с чиния да не се разхождат, докато се варят. Много ми харесват в тава и във фурната. Така навити сармичките, подреждам плътно една до друга, и заливам с още две чаши гореща вода. Поръсвам ги с малко черен пипер, олио, червен пипер и с фолио ги слагам в силна фурна за половин час. Махам фолиото и допичам до златист цвят.