www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от tony marinov на 06 Септември 2018

Люти пукани чушки

Необходими продукти
люти чушки - леко люти жълти, чорбаджийки, рибки и др.
мед
сол
дебели стъбла целина
моркови
чесън
оцет
вода
зърна черен пипер

Измиваме чушките и подсушаваме с кърпа. Режем им дръжките. Печем ги от двете страни на скара /електрическа/ докато почната да пукат, да станат на места на кафяви чертички. Слагаме ги в тенджера след като ги опечем и така до следващите. Печем и прибираме. Захлюпваме с капак, за да се запази топлината и омекнат. Нарязваме морковите на кубчета. Чесънът го режем на тънки филийки. Стъблата целина режем на кубчета. В случая ползвам пакет стебла от 1 корен /купен от Лидъл/. Измиваме буркани от 600 мл. и подсушаваме. На дъното слагаме 4-5 зрънца черен пипер. Следва ред чушки. Ръсим с чесън, морков, целина. Следват пак чушки. И така до горе. Най-накрая слагаме пак 4-5 зрънца черен пипер. Притискаме като редим. Редим чушките топли. На буркан слагаме по 1 с.л сол и 1 с.л мед. Правим си саламура от 2 части оцет и 1 част вода. Саламурата завира на котлона. С нея заливаме бурканите. Затваряме ги добре. Обръщаме ги на обратно и завиваме с хавлия. Оставяме да хлътнат капачките. На другия ден си ги нареждаме в мазата.