www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 01 Септември 2018

Тортия

Необходими продукти
3-4 големи картофа
5 яйца
2 гл. лук
сол
олио

Обелваме и нарязваме на тънки шайби, полукръгчета картофите. Добавяме и двете глави нарязан лук и олио. Олиото да е повечко, около 1 см на дъното на тенджерата. Объркват се добре със солта. В тиган или тенджера се сипват в сгорещеното олио картофите и лука, сурови. На слаб огън с капак се задушават  заедно. По- късно, леко поомекнали се проверяват с дървена лъжица дали се режат лесно, като се бъркат няколко пъти, за да не загорят. Картофите с лука са готови, когато те се режат лесно с лъжицата. Оставят се да поизстинат малко настрани. В купа се разбиват с вилица яйцата, добавя им се малко сол. Добавяме към яйцата изстиналата картофена смес и леко ги смесваме. В тиган с d=26(24) см слагаме малко олио, загряваме го. Когато олиото е сгорещено вече, на слаб огън сипваме отведнъж сместа с картофи и яйца и леко местим тигана, за да се завият краищата на тортията навътре. Подхвърляме тигана почти на място, около 10-15 сек. Когато вече има коричка в краищата се мести енергично тигана на котлона. После обръщаме тортията върху голяма чиния или поднос и пак с малко олио в тигана я връщаме да се запече и от другата й страна. Сместа се запича и от другата й страна, като пак леко разместваме и с дървената лъжица дооформяме краищата да станат гладки. Добре запечена и от другата страна, тортията е готова за сервиране. Да ви е вкусно!