www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 11 Февруари 2018

Мусака от тиквички, ориз и турски булгур

Необходими продукти
1/2 ч.ч. едър бял ориз
1/2 ч.ч. булгур - турски
2 тиквички
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч пресен копър
сол на вкус
черен пипер на вкус
2/3 кофичка кисело мляко
2 яйца
1 с.л.брашно
4 ч.ч вода

Почистваме лука и скилидките чесън и ги режем на ситно. Тиквичките ги режем на малки кубченца, без да махаме кората. Копърът го режем на ситно. Слагаме олиото в тенджерка или дълбок тиган и го сгорещяваме. Вътре слагаме лука и чесъна и ги задушаваме. Почистваме и измиваме ориза и булгура. Ползвам турски булгур /начупен с жълтеникав цвят/. Прибавяме ориза и булгура и бъркаме често. Оризът трябва да стане прозрачен. Заливаме с топла вода. Подправяме със сол на вкус и черен пипер също на вкус. Слагаме и копъра и разбъркваме. Взимаме си тавичка и прехвърляме вътре. Слагаме да се пече в загрята фурна на 200 градуса. Когато оризът и булгурът почти са поели водата ги вадим от фурната. В купа разбиваме яйцата, киселото мляко, брашното с помощта на вилица. Слагаме сол на вкус в заливката. Изливаме я върху ястието равномерно и печем до готовност. Режем на парчета и сервираме. Да ви е сладко!