Публикувана от Марияна Желева на 28 Януари 2018
![]() | Необходими продукти 100 мл. прясно мляко 3 ч.ч пълнозърнесто брашно 2/3 ч.л сода за хляб ½ ч.л сол ким сусам шарена сол риган 2/3 ч.ч мас 1 яйце 2/3 ч.ч настърган кашкавал 2/3 ч.ч сирене |
Пресяваме брашното със сито. Правим кладенче по средата и вътре слагаме 1 жълтък, ½ ч. сол. Солта зависи от това дали е солено сиренето и кашкавала. Настъргваме кашкавал и го слагаме при брашното. Натрошаваме сиренето и го слагаме и него вътре. Добавяме маста без да я размекваме. В прясното мляко слагаме содата и разбъркваме. Прибавяме и него при другите съставки. Замесваме меко тесто. Набрашняваме плота с малко брашно и доомесваме тестото. Разделяме тестото на две части и оформяме две топки. Разточваме едната топка с къса точилка. С формички си правим фигурки-цвете и сърце. Мажем соленките с разбит белтък и поръсваме със сусам и ким. Другата топка разточваме и режем на ленти по дължина с къдраво ножче. Мажем соленките с разбит белтък и ръсим с сух риган, шарена сол и сусам. В тавата на фурната, покрита с хартия за печене, редим соленките и печем на 220 градуса до готовност. |