Публикувана от Марияна Желева на 28 Януари 2018
![]() | Необходими продукти 1 ½ ч.ч сирене 2 1/2 ч.ч брашно тип 650 1 ч.ч заквасена сметана Пилос 1 щипка сол 1 щипка захар 1 яйце олио – за пържене оцет – 2 капки ½ пакетче амонячна сода |
Пресяваме брашното в купа или съд за месене. По средата правим кладенче и вътре слагаме 1 щипка захар, 1 щипка сол, яйцето. Амонячната сода слагаме в супена лъжичка и капваме 2 капки оцет, за да шупне. В заквасената сметана добавяме шупналата сода и разбъркваме. Добавяме я при брашното. Слагаме вътре при другите продукти и натрошеното сирене. Омесваме меко тесто. Набрашняваме плота и доомесваме тестото. Оформяме го на топка. Тестото е с бучици сиренце, пухкаво, меко и много леко лепнещо. Набрашняваме си плота и разточваме тестото. Докато точим си набрашняваме точилката и самото тесто за да не залепва при разточването. Точим го на лист от 6,7 мм. Режем го на правоъгълници. Загряваме олио в тиган и пържим питките от двете страни. Още топли хапваме с компот или айран. Да ви е сладко! |