Публикувана от Теодора Мещерова на 14 Декември 2017
![]() | Необходими продукти за блата: 190 г брашно 2 яйца 70 мл олио 100 мл прясно мляко 70 г кокосови стърготини 1 бакпулвер 1 ванилия 60 г захар за сиропа: 200 г захар 300 мл вода за крема: 1 яйце 400 мл прясно мляко + 7 с.л. 60 г кокосови стърготини 4 с.л. брашно 100 г захар 1 ванилия 30 г масло |
Първо се прави сиропа - в касерола се налива водата, добавя се захарта и се поставя на умерен котлон, докато захарта се разтопи. След като заври се готви още 7 минути докато се сгъсти. Оставя се настрана да изстива. Яйцата заедно със захарта се разбиват на пухкав крем. След това се добавят олиото, млякото, ванилията и отново се разбива. Прибавете брашното на части, накрая кокосовите стърготини и объркайте добре до хомогенизиране. Изсипете тестото в предварително намазнена и набрашнена йенска тавичка и печете блата в загрята на умерена температура фурна - 160-170 градуса до суха клечка. През това време се прави крема - 400 мл прясно мляко се загрява заедно със захарта. Яйцето се разбива заедно с брашното и 7-те супени лъжици прясно мляко. Когато млякото на котлона заври, прибавете яйчената смес на тънка струйка и бъркайте до сгъстяване. Накрая прибавете маслото и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре и снемете от огъня. Когато блатът е готов се оставя леко да изстине. Прехвърля се в подходящ поднос, дупчи се с вилица и се сиропира със сиропа, който вече е изстинал. Маже се с крема навсякъде и се поръсва обилно с кокосови стърготини. От крема може да направите топки, които да сложите за украса върху сладкиша, а може да използвате и купени бонбони Рафаело. |