www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Теодора Мещерова на 14 Декември 2017

Сиропиран сладкиш `Рафаело`

Необходими продукти
за блата:
190 г брашно
2 яйца
70 мл олио
100 мл прясно мляко
70 г кокосови стърготини
1 бакпулвер
1 ванилия
60 г захар

за сиропа:

200 г захар
300 мл вода

за крема:
1 яйце
400 мл прясно мляко + 7 с.л.
60 г кокосови стърготини
4 с.л. брашно
100 г захар
1 ванилия
30 г масло

Първо се прави сиропа - в касерола се налива водата, добавя се захарта и се поставя на умерен котлон, докато захарта се разтопи. След като заври се готви още 7 минути докато се сгъсти. Оставя се настрана да изстива. Яйцата заедно със захарта се разбиват на пухкав крем. След това се добавят олиото, млякото, ванилията и отново се разбива. Прибавете брашното на части, накрая кокосовите стърготини и объркайте добре до хомогенизиране. Изсипете тестото в предварително намазнена и набрашнена йенска тавичка и печете блата в загрята на умерена температура фурна - 160-170 градуса до суха клечка.

През това време се прави крема - 400 мл прясно мляко се загрява заедно със захарта. Яйцето се разбива заедно с брашното и 7-те супени лъжици прясно мляко. Когато млякото на котлона заври, прибавете яйчената смес на тънка струйка и бъркайте до сгъстяване. Накрая прибавете маслото и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре и снемете от огъня. Когато блатът е готов се оставя леко да изстине. Прехвърля се в подходящ поднос, дупчи се с вилица и се сиропира със сиропа, който вече е изстинал. Маже се с крема навсякъде и се поръсва обилно с кокосови стърготини. От крема може да направите топки, които да сложите за украса върху сладкиша, а може да използвате и купени бонбони Рафаело.