Публикувана от Az-gotvia .bg на 06 Декември 2011
![]() | Необходими продукти 2 яйца 125 гр. захар 250 гр. брашно 1 ч.л. бакпулвер 30 гр. краве масло 80 мл олио 1 ванилия 1 шепа стафиди 1 шепа сушени плодове (кайсии, папая, манго...) За глазурата: 60 гр. пудра захар 1 ч.л. мед 3 щипки канела 3 ч.л. прясно мляко |
Яйцата се разбиват с миксер и постепенно се добавя захарта. След като се получи пухкава смес се добавят олиото и размекнатото краве масло и се разбива още малко. В отделен съд се пресява брашното и се смесва с бакпулвера и ванилията. Добавя се към яйчено-маслената смес. Разбърква се добре с дървена лъжица (става доста гъсто) и се изсипват сушените плодове като отново се разбърква. Тестото се изсипва в намаслена и посипана с брашно правоъгълна тавичка с дължина около 20 см. Пече се в предварително загрята фурна при 180 градуса около 40 минути (в средата на фурната). През това време се приготвя глазурата, като се смесват пудрата захар, медът и канелата и постепенно се прибавя студеното прясно мляко. Бърка се докато се получи хомогенна смес. Слага се върху кекса още докато е горещ. След като се охлади се изважда от тавичката, нарязва се и се сервира. |