www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 04 Декември 2017

Малки тутманичета със сирене и шпек салам

Необходими продукти
1 яйце
250 мл. прясно мляко
50 мл. вода
75 мл. олио
1/2 кубче прясна мая
1 с.л захар
1 ч.л сол
640 г. брашно
180 г. шунка
200 г. сирене
сусам
1 жълтък+2 с.л олио - за намазване

Пресяваме брашното в тава. Леко стопляме прясното мляко. В около 100 мл. от топлото прясно мляко разтваряме маята като прибавяме и захарта и 1 с.л. от брашното. Добре е да се ползва кубче мая. Разбъркваме добре и оставяме да шупне. Правим кладенче в брашното и слагаме сол, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и шупналата мая, която си разтворихме. Топла вода около 50 мл. слагаме и нея в брашното. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот. Отива около 600 г. брашно и още за доомесване. Тестото го оставяме на топло да втаса за 40 мин. Делим го на 15 части. Натрошаваме сиренето, а шунката я режем на малки парченца. Всяка част я оформяме на дълга лента и слагаме отгоре нарязана на ситно шунка и сирене, после загръщаме и усукваме на възел. Дооформяме с ръце. В купичка разбиваме 1 жълтък и 2 с.л олио. Оформените тутманичета намазваме с разбит жълтък и поръсваме със сусам.Печем в загряна на 180 градуса фурна до готовност.