Публикувана от Веселина Великова на 30 Юли 2017
![]() | Необходими продукти 350 гр. брашно от лимец 200 гр. типово брашно 1 ч.ч кисело мляко 2 яйца 7 с.л олио 60 мл. топла вода 1 ч.л суха мая 1 ч.л захар 1/4 ч.л сол 1 белтък за намазване с 2 с.л олио 200 гр. сирене 3 бр. кренвирши свински пушени 1 щипка розмарин бял сусам - за поръсване 2 с.л олио за намазване на купата |
Пресяваме брашната. Първо ги отмерваме и слагаме в купа. Правим дупка по средата. Стопляме малко водата и в нея слагаме 2 с.л от брашното и сухата мая, 1 ч.л захар и разбъркваме. След като се активирала около за 15 мин. я изсипваме при брашното. Чукваме вътре 2 яйца, олиото и киселото мляко. Прибавяме розмарина и солта. Разбъркваме с ръка. После прехвърляме върху набрашнена маса. Замесваме меко тесто. Омесеното тесто го слагаме в купа, намазана с малко олио и покриваме с кърпа да втаса за 40 мин. След като втаса го делим на 2 части. От всяка част правим равни по размер топки колкото топка за тенис. Слагаме ги върху набрашнена маса и покриваме с кърпа. Всяка топка разточваме с набрашнена точилка, за да не лепне. Нарязваме на дребно пушените кренвирши и сиренето. Слагаме ги в купа и разбъркваме, за да се смесят добре сиренето и кренвиршите. Разточваме всяка топка на кръг и слагаме 2-3 с.л от сместа и загръщаме краищата. С ръце оформяме овали. При необходимост, ако лепне тестото си набрашняваме ръцете, като ги оформяме. Всички оформени овали ги режем с нож на две места по средата. Подреждаме ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. В купа разбиваме 1 белтък и 2 с.л олио и мажем всички кифли със сместа. Поръсваме ги с бял сусам. Печем приготвените закуски на 180 гр. докато се изпекат. |