Публикувана от Веселина Великова на 11 Юли 2017
![]() | Необходими продукти 2 ч.ч брашно и още малко 1 яйце 130 мл. айрян 1/2 ч.л сол 1/2 ч.л захар 2/3 к.ч домашна апетитка с домати и пипер /подобно на гъста лютеница/ 130 г.сирене 1/3 кубче мая 70 г. колбас 1 жълтък + 1 с.л прясно мляко - за намазване бял сусам - за поръсване суха чубрица - за поръсване |
Пресяваме 2 ч.ч брашно и в него правим дупка по средата. Слагаме 1 яйце, 1 щипка сол. Вадим яйцето, маята и айряна на стайна температура. В айрана слагаме маята и захарта с 2-3 с.л от брашното и разбъркваме докато се разтвори добре маята и се смеси всичко. Добавяме сместа при брашното. Замесваме меко тесто. Прехвърляме го после върху посипана с брашно маса и го месим докато стане напълно готово - меко и пухкаво. Покриваме тестото с кърпа да втаса за 35-40 мин. докато се надигне. Втасалото тесто го делим на 8 части. Оформяме частите на кръгли топки. Посипваме с брашно масата и точим малки окръжности. Режем сиренето на малки кубчета, салама също. Мажем с домашна апетитка с лъжица върху кръга и слагаме от сиренето и салама по средата. Накрая поръсваме с ронена суха чубрица. Завиваме краищата и обръщаме. С ръце бързо оформяме на топки. При необходимост, ако лепне тестото си набрашняваме ръцете. Готовите топки ги режем с остър нож на две места по средата на равно разстояние една от друга, като на снимката. Нареждаме всички закуски в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга, защото при печенето се надигат и бухват настрани. Мажем ги с жълтък с четка. Поръсваме със сусам. Печем на 200 градуса. Като се опекат приличат на пълни кошници. |