Публикувана от Веселина Великова на 22 Юни 2017
![]() | Необходими продукти 3 ч.ч ябълки - обелени и настъргани 2 ч.л сода за хляб 2 ч.л канела 1 ½ ч.ч захар 2 ч.ч брашно 1 ч.ч олио 4 яйца ½ ч.л оцет 1/3 ч.ч сушени кайсиеви ядки масло за намазване на формата брашно за посипване на формата пудра захар - за поръсване |
Пресяваме брашното. Вадим яйцата на стайна температура. Разбиваме ги с вилица в суха купа. После прибавяме захарта и пак разбиваме сместа. Активираме содата като капваме оцета и я слагаме в купата при другите съставки. Слагаме вътре олиото и канелата. Постепенно слагаме брашното и разбъркваме цялата смес. Намазваме формата за кекс с масло и посипваме с брашното, за да не лепне след като изсипем кашата. Към кашата слагаме 3 ч.ч настъргани и обелени ябълки и разбъркваме. Смиламе кайсиевите ядки и ги прибавяме и тях в купата. Изсипваме кашата във формата за кекс. Печем кекса на 180 градуса в предварително включена фурна около 45-50 мин. Проверяваме с клечка за зъби дали се е изпекъл. Оставяме го да изстине и го обръщаме в голяма чиния. Ръсим го с пудра захар с малка цедка. |