Публикувана от Веселина Великова на 11 Юни 2017
![]() | Необходими продукти 1 яйце 1 щипка сол 2 щипки захар 4 с.л. кисело мляко 1 ч.л. бакпулвер 100 г сирене 1 ч.ч. брашно олио - за пържене |
Яйцето се чуква в купа и с вилицата се разбива с щипка сол и две щипки захар. Добавя се киселото мляко - 3-4 пълни лъжици, като предварително се разбърква с 1/2 бакпулвер. Натрошава се и сиренето. Брашното предварително се пресява и се сипва постепенно, а след като всичко се поеме добре се добавя още малко брашно - добавяйте и бъркайте, добавяйте и бъркайте. Трябва да се получи много гъсто тесто, което ще започне да се бърка трудно и ще се отдели като топка от стената на купата. Не се меси. Обилно олио се загрява в малка касерола. В една купичка отделно се сипва малко олио, в което се потапят пръстите на ръцете. Откъсва се малко топче от тестото, колкото орехче и с мазни пръсти се разстила в длани като мъничка питка с диаметър 4-5 см. Пускат се по 3-4 бр. в загрялото олио, като се обръщат от двете страни. Изпържват се до златисто. |