Публикувана от Az-gotvia .bg на 04 Декември 2011
Необходими продукти 85 гр. краве масло 3 с.л. кристална захар 100 гр. мед 1 яйце 350 гр. брашно 1/2 ч.л. сода бикарбонат 2 ч.л. канела 1 с.л. джинджифил 2 с.л. настъргани лимонови корички За глазурата: 1 ч. ч. пудра захар 3-4 с.л. прясно мляко 4 капки лимонов сок | |
Краве маслото, захарта и меда се разтопяват в дълбок съд. Когато сместа изстине, към нея се добавя яйцето и всичко се разбърква. Отделно се пресява брашното и се разбърква със содата, канелата, джинджифила и лимоновите корички. Добавя се към маслената смес и се омесва тестото. Оставя се в хладилник за около един час, след това се разточва и се изрязват Коледни формички (елхички, звездички, камбанки...). Нареждат се върху хартия за печене и се пекат около 8-10 минути в предварително загрята фурна на 200°С. Приготвяне на глазурата: Пудрата захар се пресява и се слага по малко прясно мляко. Бърка се докато стане с подходяща гъстота, добавят се капките лимонов сок. Разделя се на няколко части и се слагат различни бои, за да се оцвети глазурата. Нанася се върху сладките с лъжичка и клечка за зъби. |