Публикувана от Веселина Великова на 14 Май 2017
Необходими продукти 380 мл хладка вода 1 ч.л. мед 1 щипка сол 1/3 кубче мая 3 с.л. олио 3 ч.ч брашно олио - за пържене 200 г сирене | |
Брашното се пресява в купа и в него се прави кладенче. Маята я разтваряме в хладка вода. Вътре слагаме 2 с.л от брашното и 1 ч.л мед. Разбъркваме, за да се разтвори добре маята, и я оставяме покрита за 5-6 мин. В брашното слагаме и щипка сол. После прибавяме течността в кладенчето и месим. Замесеното тесто го слагаме върху масата, върху която ще работим и го доомесваме. Трябва да стане меко и гладко тесто. Оставяме да втаса на стайна температура, покрито с кърпа за около 50 мин. Трябва тестото да втаса. Делим тестото на равни по големина части. Сипваме малко брашно върху масата и разточваме всяка топка с точилка, така че да станат като кръг. Докато разточваме, за да не лепне, също ръсим с брашно. Натрошаваме сиренето. Слагаме от сиренето в половината питка и прегъваме. После слагаме и на всички останали. Взимаме една вилица и със зъбите и притискаме прегънатите части на питките. Слагаме олио около 1 ½ ч.ч в тиган или тенджера да загрее хубаво и пържим по две-три питки едновременно. Обръщаме ги по време на пърженето. Рецептата е от кулинарен блог. |