Публикувана от Веселина Великова на 06 Май 2017
Необходими продукти 1 щипка сол 1 1/2 ч.ч. сирене 3 с.л. масло 4 с.л. разтопено масло - за оформяне ½ жълтък с 2 с.л. олио ½ пакетче суха мая 2 ½ ч.ч. брашно 2/3 ч.ч. кисело мляко 1/3 ч.ч. заквасена сметана 2 яйца - малки 1 щипка захар сусам - по желание | |
Изсипваме 2 ½ ч.ч. брашно в купа заедно с маята. Разбъркваме да се смесят двете съставки. В друга купа чукваме 2 яйца. Разбъркваме ги с телена бъркалка или вилица. Добавяме 3 с.л. масло, щипка сол и щипка захар. Разбъркваме и накрая слагаме киселото мляко и заквасената сметана. Разбъркваме и слагаме при брашното. Натрошаваме сиренето и го слагаме и него вътре. Замесваме тестото в купата, без да го вадим. Покриваме го и го оставяме да втаса за 40 мин. Вадим го от купата и го оформяме на топка като замесваме. За да не лепне, поръсваме с брашно работното място. Делим го на 9 равни части. В микровълновата си размекваме в малък съд 4 с.л. масло. В тава слагаме хартия за печене и на разстояние в три редици слагаме добре оформени с маслени ръце солените топки. Мажем отгоре с разбит ½ жълтък /толкова имах и ми бе достатъчен/, смесен с 2 с.л. олио, с четка. По желание ръсим със сусам. Печем на 200 градуса в загрята фурна. Получават се много пухкави и ароматни сиренки! |