www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 02 Март 2017

Руло с какао и пудра захар с пълнеж от сладко от сливи и орехи

Необходими продукти
4 яйца - големи
6 с.л захар
6 с.л брашно
1 ч.л бакпулвер
1 ампула течна ванилия
кора - от ½ лимон
1 с.л какао
1 малка щипка сол
1 с.л пудра захар
½ ч.ч орехи
сладко от сливи /домашно/ - 1 малко бурканче

Слагаме яйцата на стайна температура, преди да почнем да правим рулото. Използвала съм големи домашни яйца. Отделят се белтъците от жълтъците в отделни купи. Купите трябва да са сухи. Пресяваме брашното отделно и го смесваме с пудрата захар. Отделяме го, за да ни е готово. Белтъците с малка щипката сол се разбиват на сняг с помощта на миксер, като разбиваме продължително. В другата купа при жълтъците отмерваме точно 6 с.л бяла захар и разбиваме с миксера. Трябва хубаво да ги разбием, така че да са разтопи захарта. Настъргваме на дребното ренде ½ кора от жълт лимон. Ако имате такова за цитруси използвайте него, ако не - обикновено. Прибавяме при жълтъците ванилията и лимоновата кора. Лъжица по лъжица прибавяме брашното в сместа. Смесваме смесите от двете купи заедно. Разбъркваме внимателно с шпатула. Слагаме хартия за печене в тавата на фурната. Изсипваме сместа равномерно и заглаждаме. Печем в загрята на 190 градуса фурна за около 9 минути. След като изпечем рулото го отлепваме внимателно от хартията. Обръщаме го върху кърпа леко влажна. Навиваме го с кърпата и го оставяме така докато изстине. После го отвиваме и го мажем с домашно сладко от сливи. Почистваме орехите и ги смиламе с машинка за мелене. Нужни са ни около ½ ч.ч смлени. Поръсваме с орехи върху намазаното сладко. Навиваме рулото с кърпата. Слагаме го в табла или продълговата чиния. Поръсваме първо с пудра захар обилно по дължина с помощта на цедка. После поръсваме със същото количество какао.