Публикувана от Веселина Великова на 02 Март 2017
![]() | Необходими продукти 12 с.л царевичен грис 1 щипка сол 1 щипка захар 1 ч.л бакпулвер ½ ч.л сода за хляб 1/3 кофичка от 400 гр. кисело мляко 2 яйца - малки 50 мл. олио 1 ч.ч сирене брашно за посипване на формата олио за намазване на формата |
Слагаме в дълбока купа почти с връх 12 с.л царевичен грис. Царевичният грис е румънски, който използвах, малко се различава от този, който съм купувала в България. В киселото мляко слагаме ½ ч.л сода за хляб и разбъркваме. Оставяме настрана да се активира. При царевичния грис слагаме 1 ч.л бакпулвер и размесваме. Разбиваме с вилица в друга купа две малки яйца. Към тях прибавяме солта и захарта и пак разбиваме. Отмерваме 50 мл. олио. После слагаме и олиото и киселото мляко с активираната вече сода. Най-накрая постепенно поставяме царевичния грис и разбъркваме. Натрошаваме сирене около 1 ч.ч. Разбъркваме всичко. Намазваме с олио формата за кекс. Посипваме я с брашно. Предварително загряваме фурната на 200 градуса и после намаляваме. Изсипваме сместа и заглаждаме. Печем до суха клечка във фурна на 180 градуса. След като се изпече и изстине малко, обръщаме кекса в подходящ съд. |