www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 02 Март 2017

Кекс с царевичен грис

Необходими продукти
12 с.л  царевичен грис
1 щипка сол
1 щипка захар
1 ч.л бакпулвер
½ ч.л сода за хляб
1/3 кофичка от 400 гр. кисело мляко
2 яйца - малки
50 мл. олио
1 ч.ч сирене
брашно за посипване на формата
олио за намазване на формата

Слагаме в дълбока купа почти с връх 12 с.л царевичен грис. Царевичният грис е румънски, който използвах, малко се различава от този, който съм купувала в България. В киселото мляко слагаме ½ ч.л сода за хляб и разбъркваме. Оставяме настрана да се активира. При царевичния грис слагаме 1 ч.л бакпулвер и размесваме. Разбиваме с вилица в друга купа две малки яйца. Към тях прибавяме солта и захарта и пак разбиваме. Отмерваме 50 мл. олио. После слагаме и олиото и киселото мляко с активираната вече сода. Най-накрая постепенно поставяме царевичния грис и разбъркваме. Натрошаваме сирене около 1 ч.ч. Разбъркваме всичко. Намазваме с олио формата за кекс. Посипваме я с брашно. Предварително загряваме фурната на 200 градуса и после намаляваме. Изсипваме сместа и заглаждаме. Печем до суха клечка във фурна на 180 градуса. След като се изпече и изстине малко, обръщаме кекса в подходящ съд.