Публикувана от Веселина Великова на 25 Февруари 2017
![]() | Необходими продукти 1 заек - около 1 500 г. 600 г. лук 10 скилидки чесън сол на вкус 3 ч.ч бяло вино 10 зърна черен пипер 4 зърна бахар 60 г. краве масло 1 к.ч олио 1 с.л брашно за марината: 1 л. вода 400 г. оцет 1 глава кромид лук с люспата 1 морков 2-3 стръка целина - само стебла без листа 1 дафинов лист 4 зрънца черен пипер - цели 3 цветчета карамфил 2 скилидки чесън 1 с.л захар |
Трябва да се накисне заека за едно денонощие в марината. Първо го измиваме. Слагаме го в съда с маринатата. Марината я правим като в голяма тенджера слагаме литър вода. Нарязваме зеленчуците на малки парчета. После прибавяме подправките. Наливаме оцета. Разбъркваме маринатата с лъжица. Слагаме я на котлона и похлупваме с капака. Като заври намаляваме степента на котлона. Ври 8 мин. след завиране. Дърпаме настрана и като изстине слагаме месото вътре. Слагаме маринатата с месото в хладилника, като я затваряме с капака. Изкисваме заека след като е минало достатъчното време. Изкиснатият заек нарязваме на порции, които поръсваме със сол на вкус. Слагаме ги в йена или дълбока не много голяма тава. Парчетата ги редим на дъното на съда. Обелваме чесъна. Скилидките ги режем по дължина на по 2-3 парчета. Върху заека слагаме скилидките, бахара и черния пипер, като ги разпределяме навсякъде да има. Обелваме лука и го нарязваме на полумесеци. Поръсваме с малко сол. Нарязваме маслото на малки парченца. Най-отгоре слагаме маслото. Поливаме с олиото и най-накрая с виното. Виното трябва да покрие продуктите. Похлупваме йената с капака. Печем в загрята на 200 градуса фурна. Размиваме в ½ кафена чаша топла вода 1 с.л брашно и я слагаме в тавата към края на печенето. Пак печем до готовност. |