www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 25 Февруари 2017

Закуски с ким и кренвирши

Необходими продукти
100 мл  прясно мляко
½ кубче мая
50 мл вода
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
4 с. л. олио
3 ч. ч. брашно
1 жълтък + 1 с.л олио
1 яйце
3 бр. кренвирши Бони

Пресяваме брашното в дълбок съд. Стопляме прясното мляко леко, не много и в него слагаме ½ кубче мая. Размиваме я с пръсти. Вътре слагаме захарта и 1 с.л брашно. Оставяме настрана да шупне. Прибавяме го после към брашното. В брашното правим кладенче. Вътре слагаме и солта, олиото и водата. Водата не трябва да е студена. После чукваме и 1 яйце. Замесваме меко тесто. Доомесваме го добре върху поръсена с брашно маса. Трябва да се получи меко тесто. Разбиваме жълтъка с 1 с.л олио в купичка. С него ще намажем закуските. Оставяме тестото да втаса за 30 мин на топло покрито с кърпа. Като втаса омесената топка я делим на две и после на по пет, шест. Оформяме от всяка част топка. Разточваме я с точилка, която сме набрашнили. Масата, върху която ще точим също набрашняваме. Разточваме квадрати. Режем кренвиршите на по 4 четвъртини всеки. В началото на всеки слагаме по четвърт кренвирш. От двете страни загръщаме и после навиваме. Подреждаме закуските в тава, застлана с хартия за печене. Втасват още 20 минути, покрити с кърпа на топло. Мажем ги всички със сместа от жълтък и олио. Поръсваме с ким. Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Трябва да бухнат и да придобият приятен загар.