Публикувана от Веселина Великова на 25 Февруари 2017
![]() | Необходими продукти 100 мл прясно мляко ½ кубче мая 50 мл вода 1 с. л. захар 1 ч. л. сол 4 с. л. олио 3 ч. ч. брашно 1 жълтък + 1 с.л олио 1 яйце 3 бр. кренвирши Бони |
Пресяваме брашното в дълбок съд. Стопляме прясното мляко леко, не много и в него слагаме ½ кубче мая. Размиваме я с пръсти. Вътре слагаме захарта и 1 с.л брашно. Оставяме настрана да шупне. Прибавяме го после към брашното. В брашното правим кладенче. Вътре слагаме и солта, олиото и водата. Водата не трябва да е студена. После чукваме и 1 яйце. Замесваме меко тесто. Доомесваме го добре върху поръсена с брашно маса. Трябва да се получи меко тесто. Разбиваме жълтъка с 1 с.л олио в купичка. С него ще намажем закуските. Оставяме тестото да втаса за 30 мин на топло покрито с кърпа. Като втаса омесената топка я делим на две и после на по пет, шест. Оформяме от всяка част топка. Разточваме я с точилка, която сме набрашнили. Масата, върху която ще точим също набрашняваме. Разточваме квадрати. Режем кренвиршите на по 4 четвъртини всеки. В началото на всеки слагаме по четвърт кренвирш. От двете страни загръщаме и после навиваме. Подреждаме закуските в тава, застлана с хартия за печене. Втасват още 20 минути, покрити с кърпа на топло. Мажем ги всички със сместа от жълтък и олио. Поръсваме с ким. Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Трябва да бухнат и да придобият приятен загар. |