Публикувана от Веселина Великова на 11 Февруари 2017
![]() | Необходими продукти 500 г. брашно 200 мл. прясно мляко 9 с.л олио 1 пакетче суха мая 1 ч.л сол 1 ч.л захар 2 яйца 200 - 220 г. сирене |
Стопляме прясното мляко много малко. Маята се разтваря в прясното мляко и се прибавя захарта. Ползваме суха мая. Разбърква се всичко, за да може да се стопи захарта и маята да са размие в течността. Покриваме съда, в който са млякото, захарта и маята на топло. След като маята шупне се добавят олиото и солта. Пресяваме брашното. Постепенно прибавяме и него на части. Трябва да се получи меко тесто. Замесваме тестото. Оставя се да втасва за 40 мин. Натрошаваме сиренето в купа.В купа разбиваме на сняг 2 белтъка с телена бъркалка. Добавяме натрошеното вече сирене. Разбъркваме с лъжица. Делим втасалото тесто на три равни части. Всяка част я оформяме като топка. Посипваме с брашно масата. Набрашняваме точилката. Разточваме всяка топка с точилка на кръг и я режем на 4 четвъртини. После режем на триъгълници. В началото на всеки триъгълник слагаме с лъжица от солената смес и завиваме на кифли. Двата широки края на всеки триъгълник подвиваме навътре и тогава навиваме. Навиваме всички кифли. Острата част трябва да остане отдолу, защото при печенето ще се разгърне леко а и така са по красиви кифлите.Редим ги в тава постлана с хартия за печене най – добре тази на фурната. Подреждаме ги на разстояние една от друга кифлите защото при печенето ще се надуят още. Разбиваме в купа 2 жълтъка с вилица. Мажем с жълтъците с помощта на четка наредените кифли. Поръсваме със сусам отгоре. Печем на 200 градуса до готовност. По оригинална рецепта са пече 250 градуса, но мисля че е много. Стават много вкусни. |