Публикувана от Веселина Великова на 11 Февруари 2017
Необходими продукти 1/2 бурканче домашно сладко от сливи 1 ч.л захар 1 щипка сол 2 ч.ч брашно ¼ кубче мая 1 яйце 1 жълтък + 1 ч.л прясно мляко + 1 ч.л олио 100 мл. прясно мляко 40 мл. олио олио за намазване на тавата брашно за набрашняване на тавата | |
Пресяваме брашното в купа. Нужни са ни две пълни чаши брашно. Правим дупка по средата. Стопляме прясното мляко и вътре слагаме 1 с.л брашно и захарта. Разбъркваме. Добавяме и ¼ кубче прясна мая и размиваме добре маята вътре. Оставяме на топло. В кладенчето чукваме 1 яйце. Добавяме после кваса и солта. Добавяме олиото. Замесваме меко тесто. После го доомесваме с още много малко брашно върху масата. Покриваме го да втаса за 35 минути на топло. След като втаса го разточваме на кръг с набрашнена точилка върху посипана с брашно маса. Режем кръга на през средата на две и после още на две, така че да се получат 4 равни части. Всяка от частите режем на три триъгълника. Получават се 12 бр. кифли. В началото на всеки триъгълник слагаме домашно сладко по възможност по-гъсто. Взимаме двата широки остри края на всеки триъгълник и прегъваме навътре. Правим го, за да не изтече сладкото. Навиваме на кифлички. Нареждаме ги в намазнена и посипана с брашно тава. Слагаме ги на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат за 20 минути, покрити с кърпа на топло. В купичка слагаме жълтък, прясно мляко и олиото. Разбъркваме добре. Като втасат ги мажем кифличките с разбит жълтък, 1 ч.л олио и 1 ч.л прясно мляко с помощта на четка. Печем на 180 градуса до готовност. Стават меки и вкусни. |