Публикувана от Веселина Великова на 11 Февруари 2017
![]() | Необходими продукти 250 гр. брашно 50 мл. прясно мляко 50 мл. вода 40 мл. олио 1/4 кубче мая 1 щипка сол 1 щипка захар 1 жълтък 1 белтък 1 ч.л масло 1 с.л натрошено сирене 120 г. сирене 10 маслини без костилки олио за намазване на тавата брашно за посипване на тавата |
Нарязваме сиренето на малки квадратчета. Маслините ги нарязваме на дебели кръгчета. Отделяме от 1 голямо яйце белтъка и жълтъка. Пресяваме брашното в купа и в него правим кладенче. Вътре слагаме щипка сол, олиото и 1 белтък. После прибавяме и прясното мляко. Стопляме малко водата и в нея слагаме захарта, 1 с.л брашно и ¼ кубче прясна мая. Разбъркваме с лъжица. Оставяме настрана да шупне маята. После прибавяме и нея при брашното. Замесваме меко тесто. Посипваме част от масата с малко брашно. Доомесваме го върху набрашнената маса. Като омесим тестото го завиваме с кърпа да втаса на топло. Втасва 40 мин. Набрашняваме масата. Втасалото тесто го разточваме с набрашнена точилка във формата на правоъгълник. Разстиламе тестото в тавичка. Правим вдлъбнатини в тестото и слагаме парченца сирене и маслини. Разбиваме жълтъка с вилица. Слагаме маслото, около 1 ч.л и 1 с.л натрошено сирене. Мажем закуската отгоре с получената смес. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност. |