www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 11 Февруари 2017

Закуска с маслини и сирене

Необходими продукти
250 гр. брашно
50 мл. прясно мляко
50 мл. вода
40 мл. олио
1/4 кубче мая
1 щипка сол
1 щипка захар
1 жълтък
1 белтък
1 ч.л масло
1 с.л натрошено сирене
120 г. сирене
10 маслини без костилки
олио за намазване на тавата
брашно за посипване на тавата

Нарязваме сиренето на малки квадратчета. Маслините ги нарязваме на дебели кръгчета. Отделяме от 1 голямо яйце белтъка и жълтъка. Пресяваме брашното в купа и в него правим кладенче. Вътре слагаме щипка сол, олиото и 1 белтък. После прибавяме и прясното мляко. Стопляме малко водата и в нея слагаме захарта, 1 с.л брашно и ¼ кубче прясна мая. Разбъркваме с лъжица. Оставяме настрана да шупне маята. После прибавяме и нея при брашното. Замесваме меко тесто. Посипваме част от масата с малко брашно. Доомесваме го върху набрашнената маса. Като омесим тестото го завиваме с кърпа да втаса на топло. Втасва 40 мин. Набрашняваме масата. Втасалото тесто го разточваме с набрашнена точилка във формата на правоъгълник. Разстиламе тестото в тавичка. Правим вдлъбнатини в тестото и слагаме парченца сирене и маслини. Разбиваме жълтъка с вилица. Слагаме маслото, около 1 ч.л и 1 с.л натрошено сирене. Мажем закуската отгоре с получената смес. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.