Публикувана от Веселина Великова на 03 Февруари 2017
![]() | Необходими продукти 300 г. домашен козунак с локум 400 мл. прясно мляко 150 мл. вода 1/2 пакетче нишесте ванилия 4 с.л захар 2 с.л ром 1/2 ч.ч прясно мляко 40 г. бял шоколад |
Слагаме прясното мляко - 400 мл. и 100 мл. вода на котлона да се сварят в малка тенджера. Подслаждаме с 4 с.л захар или според вкуса си. Разтваряме 1/2 пакетче ванилия нишесте в 50 мл. вода и разбъркваме. Нарязваме домашен козунак с пълнеж от бял локум на тънки филии. След като е готово млякото към края на варенето слагаме разтвореното нишесте във водата на тънка струйка. Разбъркваме енергично. Като се сгъсти го дърпаме. От крема на дъното на малка йена слагаме малко и разстиламе. Отгоре нареждаме първия слой козунак. В чаша си наливаме до 1/2 прясно мляко с 2 с.л ром и разбъркваме. Със супена лъжица върху наредените филии от козунака нанасяме леко да се напои. Редим следващ ред от крема. Пак редим от филиите козунак. Козунакът е добре да е поизсъхнал. Със супена лъжеца пак поливаме върху козунака със сместа от прясното мляко и рома. Най - накрая нанасяме пак ред крем. Слагаме тортичката на студено за кратко. Като стегне тортата и изстине настъргваме бял шоколад с помощта на ренде. Оставяме да си поеме от крема и ароматите и на следващия ден я режем на квадрати с остър нож. Сервираме в малки чинии. |