Публикувана от Веселина Великова на 30 Януари 2017
![]() | Необходими продукти 1 ч.ч брашно от лимец ½ ч.ч пшенично брашно 1 яйце - малко ½ ч.ч кисело мляко шарена сол – за поръсване 1 ч.л зехтин много малка щипка сол ½ ч.л суха мая |
Разбиваме едно яйце в малка купа с малка щипка сол. После ги ръсим с шарена сол и не трябва да се прекалява. Добавяме киселото мляко и зехтина. Разбъркваме всичко. Добавяме маята. Пресяваме брашното и го прибавяме при течните съставки. Замесваме тестото. Оставяме го да почине на топло за 30 минути, покрито с кухненска кърпа. Разделяме тестото на равни части. С ръце оформяме топки. Набрашняваме масата и разточваме всяка топка с размери на малка кръгла чиния. Загряваме тигана на котлона. Само първият път го мажем с масло. Поръсваме питките от двете страни с шарена сол. Като се загрее слагаме кръглите питки да се пекат. Обръщаме от другата страна докато се опекат и станат на ивички. Като ги опечем ги слагаме в съд и покриваме с кърпа. |