www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 25 Януари 2017

Мариновано сирене

Необходими продукти
300 г. сирене
зехтин Коста Доро Екстра Върджин
1 шепа иглички пресен розмарин
1 шепа пресен босилек
3 щипки черен пипер
½ ч.л червен пипер лют
¼ кора на лимон

Нарязваме сиренето на кубчета с размири 2 см. на 2 см. Използваме твърдо сирене. Аз използвах Добруджанче, вие преценете какво. Измиваме  2 бурканчета от 300 г. и 1 бурканче от 260 г. Накъсваме пресен босилек листенце по листенце. Игличките от пресен розмарин също ги делим от 1 цяло клонче. За трите бурканчета са нужни около шепа пресен розмарин и шепа пресни листа от босилек. В 1 бурканче слагаме на дъното 3 кубчета сирене. Следва листенца босилек и иглички розмарин, сложени на места. Измиваме лимона. ¼ от кората на лимон /жълт/ режем на много тънки клечици. Слагаме от лимоновата кора. Следват пак кубчета сирене и редуваме така до запълване на бурканчето. Слагаме където можем, не притискаме, за да не се смачка сиренето. Най-накрая слагаме щипка черен пипер. Така правим и с другите две бурканчета. ½ ч.л червен пипер разпределяме в бурканчетата равномерно. Накрая поливаме почти до горе със зехтин. Аз използвах зехтин Коста Доро - Екстра Върджин. Измиваме капачки и затваряме много добре. Поклащаме бурканчетата. Слагаме маринованото сирене в хладилника за 5 дни. После консумираме. На мен лично ми харесва с препечен черен хляб и пресен домат. Това е!