Публикувана от Веселина Великова на 08 Януари 2017
![]() | Необходими продукти 5 яйца 1 ч.ч захар 1 ½ ч.ч брашно 1 бакпулвер 1 ч.ч смлени орехи за сиропа: 1 ч.ч захар 2 1/2 ч.ч вода 3 с.л какао 80 г. масло 80 мл. коняк |
Разбиваме яйцата много добре с миксер. Добавяме захарта и продължаваме дълго да разбиваме до хубав пухкав крем. Пресяваме задължително 1 ½ ч.ч брашно в отделен съд. Вътре слагаме 1 бакпулвер. Постепенно прибавяме брашното и продължаваме да разбиваме. Кашата става много надигната и пухкава от яйцата. Прибавяме най-накрая 1 ч.ч смлени орехи. Преди това сме ги изчистили и смелели с машинка. Намазваме тава или форма за торта от по-големите с олио и посипваме с брашно. Изсипваме кашата и заглаждаме. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Пече се и се оставя да изстине. Слагаме вода в тенджера или дълбока каселола. Във водата слагаме захарта, какаото и поставяме на котлона. Разбъркваме от време на време. Трябва захарта да се стопи. След като заври, намаляме котлона и слагаме маслото и коняка и оставяме леко да къкри. Махаме като стане готов сиропа. Поливаме студеният сладкиш с горещ сироп. Поливаме навсякъде да попие. След като изстине режем на парчета. |