Публикувана от Марияна Желева на 14 Декември 2016
![]() | Необходими продукти 800 г. брашно 1 с.л олио 1 щипка сол 400 мл. вода 1 с.л оцет - за меко тесто 1 тиква цигулка захар бяла кристална - по 3-4 с.л на лист 2 ч.ч орехи 1 пакетче канела олио - по 2 с.л за напръскване на всеки лист |
Почистваме тиквата от кората и семките, най-добре да е тип цигулка. Настъргваме на едрото ренде тиквата в голяма тава. Почистваме орехите и ги смиламе на машинка за мелене. Пресяваме брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 щипка сол, 1 с.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме плота, върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота след това. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме. Всяка топка я разточваме с помоща на дълга тънка точилка на голям тънък лист. Слагаме в купичка бяла кристална захар и 1 пакетче канела за аромат. Разбъркваме. Трябва да имаме предвид, че на един лист трябва да се поръсят 3-4 с.л захар. До нас си слагаме и бутилка с олио, за да ни е под ръка също като ръсим. На един лист около 2 с.л олио отива. Разточваме първата топка на голям лист. Като я сложим на масата и почнем на точим с точилката набрашняваме леко топката, за да не лепне. Като разточим листа, ръсим с тиква, после със захар с канела и накрая с орехи. Поръсваме с олио около 2 с.л равномерно. Орехите и захарта са приблизително количество и може да се коригират според желанието. Навиваме на руло. Краищата трябва да са равни, излишното от кората се изрязва при необходимост. Така правим и с другите продукти. Редим рулата едно до друго в тавата на фурната. В една тава могат да се наредят по 5 рула. Тавата трябва да е намазана с олио и посипана леко с брашно. Като сложим рулата им капваме по малко олио. Печем в загрята на 180 градуса фурна. Вадим ги след като се опекат и зачервят добре. Режем на парчета с остър нож. |