Публикувана от Веселина Великова на 04 Декември 2016
![]() | Необходими продукти 1 кг. брашно 30 г. мая 300 мл. прясно мляко 100 мл. вода 1 с.л сол 1 с.л захар 4 с.л олио сусам за поръсване 1 яйце за мазане 1/2 бурканче лютеница 200 г. салам 200 г. кашкавал олио за намазване на тавата |
Пресяваме брашното и правим кладенче в него. Отива около 1 кг. общо вкл. и за доомесването и точенето. Вътре слагаме солта, захарта, олиото, прясното мляко. Маята я размиваме в топла вода. След като шупне я слагаме. Към нея можем да прибавим и 1 с.л брашно. Замесваме тестото. Набрашняваме си масата. Разделяме тестото на малки топки около 21-24 бр. Завиваме ги с кърпа да втасат на топло за около 40 мин. В отделна купичка разбиваме с вилица 1 яйце. С него ще намажем питките преди печенето. Нарязваме салама и кашкавала на дребно. След като втасат и удвоят обема си, почваме да ги разточваме на кръгове. Набрашняваме си леко масата. Първата топка я разточваме на кръг. Мажем с лютеница и поръсваме с кашкавал и салам. Оформяме ги на топки. Режем две, три резки отгоре. Мажем с яйце с четка и поръсваме със сусам. Правим същото и с другите топки. Подреждаме ги в тава, намазана с олио и посипана с брашно. Печем на 180 градуса в загрята фурна около 40 мин. |