www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 20 Ноември 2016

Хляб с лимец и зехтин

Необходими продукти
1 ч.ч брашно тип 500
2/3 ч.ч брашно от лимец
1/2 ч.л сол
2 с.л зехтин
сусам за поръсване
1 яйце
200 г. кисело мляко
1/2 ч.л сода за хляб

В киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме брашното. Смесваме двата вида брашно в купа. Отмерваме от едното 1 ч.ч., а от другото 2/3 ч.ч. Правим кладенче и в него слагаме шупналото мляко, 2 с.л зехтин, 1/2 ч.л розмарин и 1/2 ч.л сол. Използвала съм сух розмарин и зехтин Костадоро. Чукваме едно яйце в отделна купичка и разбиваме с вилица. Малка част от него оставяме в купичката, а по - голямата част в другата купа при останалите съставки. Малката част трябва да е толкова, колкото да намажем после хляба след като го оформим.

Замесваме тестото. Прехвърляме го на месата и го доомесваме. Слагаме хляба в тава, застлана с хартия за печене. Мажем го с четка с остатъка от яйцето и поръсваме със сусам. Печем в загрята на 190 градуса фурна до готовност. Хлябът бухва и се напуква при печенето. От дозата става малък хляб.