www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 09 Ноември 2016

Сутрешни мекици с мая и сода

Необходими продукти
250 г кисело мляко
1 яйце
1/4 кубче мая
1/2 ч.л. сода
1 щипка сол
1/3 ч.ч. вода
1 с.л. олио
брашно
олио - за пържене
мармалад

Развиваме яйцето в купа и към него добавяме 1 щипка сол. После прибавяме и 1 с.л. олио. Разбъркваме сместа. В топлата вода прибавяме маята и я разбъркваме. Трябва добре да се разтвори. В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме. Оставяме содата да шупне. Добавяме киселото мляко със содата и разбъркваме. Постепенно прибавяме по малко от брашното, колкото поеме за меко тесто. Прехвърляме тестото върху набрашнена маса и доомесваме. Оставяме тестото настрана за 30 минути да втаса. Полученото меко тесто го делим на малки топки. В купичка слагаме олио, намазваме си ръцете и оформяме с дърпане мекици. Слагаме олио в тиган на котлона. В сгорещеното олио пържим мекиците от двете страни. Ядем ги с мармалад за закуска. Рецептата е от кулинарен сайт.