Публикувана от Веселина Великова на 09 Ноември 2016
![]() | Необходими продукти ½ кубче мая 2 яйца 1 с.л. захар 1 ч.ч. прясно мляко 12 с.л. зехтин 1 ч.л. сол 5 ½ ч.ч. брашно 250 г. сирене 1 белтък 1 жълтък за намазване 2 с.л прясно мляко 1 пакетче ким |
Пресяваме брашното в купа. Отмерваме 1 ч.ч от 200 мл. прясно мляко. Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/2 от кубче прясна мая. Слагаме още и 1 с.л брашно и щипка захар. Разбъркваме и оставяме да шупне маята. Правим кладенче в брашното. Чукваме едно по едно две яйца. Прибавяме 1 ч.л сол. Отмерваме зехтина и го прибавяме и него към другите продукти. След като е шупнала и маята прибавяме и нея вътре. Замесваме тестото. После го прехвърляме на набрашнена маса и продължаваме да месим. Трябва да се получи хубаво меко тесто. В купа натрошаваме сиренето с вилица. Аз използвах меко домашно сирене. Препоръчвам да използвате твърдо сирене /саламурено, като го оставите малко да изсъхне в хладилника/. Разбиваме с вилица и един белтък, който сме отделили преди това. Жълтъкът ще го използваме за намазване на кифлите. Към жълтъка добавяме и 2 с.л прясно мляко. Разбъркваме по отделно двете смеси. Омесеното тесто го отделяме настрана и го завиваме да втаса на топло за 35 мин. Можем да го завием с кухненска кърпа. След като втаса го делим на 2 - 4 части. Всяка част разточваме на кръг. Режем триъгълници с нож. В широката част на всеки триъгълник слагаме сирене и навиваме. Нареждаме всички кифли. Аз сложих от сместа, навих и след това краищата ги извих напред и притиснах. Оставяме пак да втасат за 30 мин. След като се надуят ги мажем с разбития жълтък с прясно мляко. Поръсваме с ким целите кифли. Получава се меко пухкаво жълто тесто. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност. Получават се от дозата 2 големи тави от фурната. Рецептата е от кулинарен блог. |