Публикувана от Веселина Великова на 30 Октомври 2016
![]() | Необходими продукти 3 яйца L 190 г. меко масло 3 ч.ч. брашно 1 пакетче амонячна сода 1 бурканче сладко от сини сливи /домашно/ 1 1/2 ч.ч. орехи 1 ч.ч захар 3 с.л. кисело мляко маргарин за намазване брашно за посипване |
Разбиваме яйцата със захарта в купа с миксер. Прибавяме мекото масло и продължаваме да разбиваме. Пресяваме брашното. Гасим амонячната сова в киселото мляко. Добавяме и него. Разбъркваме кашата. Прибавяме постепенно брашното и разбъркваме. Намазваме тава с диаметър 25 см. висока 6-7 см. Намазваме тавата с маргарин и я посипваме с брашно. Изсипваме кашата и я разстиламе. Заглаждаме сместа. Мажем със сладкото от сливи. Богато намазваме пирога със сладкото. Аз го правя със сладко от сливи или шипков мармалад. Нарязваме суровите орехи с нож на малки парченца, не ги мелим. С нарязани орехи на парченца става по-вкусен. Поръсваме с орехите равномерно да има навсякъде. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като го опечем го вадим и оставяме да се охлади задължително. След като се охлади не се усеща вкуса на амонячна сода. Режем на парчета. Това е ретро рецепта. Получава се много вкусен и мек сладкиш. |