Публикувана от Веселина Великова на 15 Октомври 2016
Необходими продукти 500 мл прясно мляко 200 мл сметана 4 с.л. брашно 50 мл. вода 4 с.л захар 1/4 малко пакетче масло 1 ванилия 1 кг бутер тесто крокан орехи - сурови ядки | |
Бутер тестото го разстиламе на масата. Режем го с нож на тънки ленти. С помощта на метални фунии си правим кухи фунийки. В металните фунии увиваме лентите от бутер тестото. Като ги увиваме ги застъпваме леко. Навиваме ги плътно. Ако нямаме готови метални фунии, можем да ги направим в малък размер от капачки на буркани. Нареждаме финиите в тава, застлана с хартия за печене и печем на 180 до приятен лек загар. Изпичат се бързо. Махаме фуниите. Оставяме ги леко да изстинат. Слагаме прясното мляко да заври на котлона. Във водата размиваме брашното до гладкост. Не трябва да има бучици. Към заврялото мляко слагаме захарта и разбъркваме. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме брашното с водата. Разбъркваме докато се сгъсти кремът. Прибавяме ванилията и разбъркваме. Снемаме от котлона и го оставяме малко да се охлади. Прибавяме маслото и разбъркваме. Оставяме го напълно де се охлади. Разбиваме с миксер сметаната. Добавяме сметаната и объркаме леко до гладък крем. Пълним фуниите с крема внимателно с малка лъжичка. Най-добре и най-лесно е да се напълнят с щприц. Отгоре поръсваме с крокан или нарязани на дребно сурови ядки. |