www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 13 Октомври 2016

Баница с ябълки, орехи, канела и локум

Необходими продукти
400 грама кори за баница
700 г ябълки
1 кутия локум /розов, български/
1 ч.ч. кристална захар
3 ч.л. канела
1/2 ч.ч. орехи
20 г масло
олио - за намазване на корите
пудра захар - за поръсване

Белим ябълките от кората, почистваме ги от семки и дръжки. С едрото ренде ги настъргваме в купа. Почистваме орехите и ги смиламе с машинка за ядки. Нарязваме локума на малки парченца. Изцеждаме ябълките, но не прекалено, които сме настъргали. Разстиламе корите за баницата, която ще правим. Намазваме с малко олио една кора и отгоре слагаме друга. Нанасяме в широкия край част от ябълките, следва локума, орехите и захарта по дължина. Накрая слагаме канела. Навиваме на руло. Широката част по дължина, в която слагаме по отделно от всички смеси, е с ширина 4 см. След като навием първото руло, повтаряме процедурата с останалите кори. Слагаме хартия за печене в тава от фурната. Нарязваме ги на парчета всичките рула, приблизително 5 бр. малки парчета от руло. Нареждаме плътно едно до друго парчетата по дължина, като свързано руло. Нарязваме маслото на много малки късчета и ги разпределяме върху баницата. Печем в загрята на 170 градуса фурна. След като се изпекат, още топли ги слагаме в чиния и поръсваме с пудра захар с цедка.