Публикувана от Марияна Желева на 05 Октомври 2016
![]() | Необходими продукти 2 ч.ч. настъргана сурова тиква 1 ч.ч. захар олио - за намазване на формата 1 ½ ч.ч. брашно 1/3 ч.ч. орехи 2 - 3 ч.л. канела 1 пакетче бакпулвер 150 мл олио пудра захар - за поръсване 3 големи яйца |
Почистваме част от сурова тиква. Настъргваме тиквата. Почистваме орехи. Смиламе орехите в машинка за мелене на ядки. В дълбока купа с помощта на миксер разбиваме яйцата, докато си увеличат обема и сместа стане пухкава. Добавяме после захарта и пак разбиваме продължително. Добавяме олиото и продължаваме да разбиваме с миксера. Пресяваме брашното в друга купа и добавяме бакпулвера и разбъркваме, да се премесят добре. Постепенно прибавяме брашното в купата с яйчената смес и без миксера разбъркваме постепенно. Най-накрая слагаме и настърганата тиква и смлените орехи. Добавяме 2-3 ч.л канела. Канелата дава хубав аромат на сладкиша. Намазваме кръгла форма за торта с подвижно дъно с олио и я набрашняваме. Изсипваме сместа във формата и я заглаждаме добре с помощта на лъжица, за да може при печенето сладкишът да остане гладък. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Проверяваме с клечка за зъби дали се е изпекъл. След като се изпече, го вадим и оставяме де се охлади леко и го режем на ромбове. Поръсваме с пудра захар с помощта на цедка. Хапваме с кафе. Да ви е сладко! Става много мек, вкусен и ароматен сладкиш. |