www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 23 Септември 2016

Кифли с пълнеж от яйца и сирене

Необходими продукти
2 1/2 ч.ч. брашно
1/3 кубче мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
1 яйцe
125 мл. прясно мляко
50 мл. олио
1 жълтък за намазване
1 ч.л. олио - за намазване
1 яйце за пълнеж
90 г сирене за пълнеж

Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/3 от кубче прясна мая, заедно със захарта и разбъркваме. Трябва маята и захарта хубаво да се размият. Пресяваме брашното със сито в дълбок съд. В брашното правим кладенче и в него слагаме 1 яйце, сол, олиото, прясното мляко със захарта и маята. Замесваме тестото и го оставяме да втаса за 40 мин. Покриваме на топло. След като вече е уголемило обема си тестото го делим на 10 части. От частите с ръце оформяме топки с равни размери. Набрашняваме масата, на която ще оформяме кифлите. Всяка от топките я точим с точилка на елипса, единият и край трябва да е по-издължен. В купа разбиваме едното яйце и вътре слагаме около 90 г сирене натрошено. С лъжица слагаме от сместа за пълнежа в издължената част на кифлите, а в по - широката правим по две резки, като върха им да гледа към издължената част. Навиваме кифлите от тясната към широката част. Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга, защото допълнително ще се надуят при втасването. Оставяме кифлите да втасат 20 мин. Разбиваме  1 жълтък и 1 ч.л. олио в малък съд и с помощта на четка мажем кифлите след ката втасат. Печем ги на 180 градуса в загрята фурна до приятен цвят и след като се изпекат добре.