www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 18 Септември 2016

Турски банички с телешка кайма и лук

Необходими продукти
кори на сач - 20 триъгълника дебели, турски
500 г телешка кайма
1 голяма глава лук
сол
черен пипер
чубрица
кимион
1 яйце за намазване
олио - за пържене + 2 с.л. за намазване на тавата

За поръсване:
3 - 4 с.л. олио
черен сусам - по желание

Разгъваме корите. Корите са турски и са много дебели, на сач. Бройката е двадесет. Намачкваме в купа каймата. Слагаме сол и черен пипер на вкус, чубрица и кимион - пак на вкус. Оставяме настрана каймата да си поеме ароматите на подправките.

Омесваме каймата. В тиган загряваме олио и я позапържваме. Почистваме, измиваме една глава голяма бял лук кромид и нарязваме на ситно. Слагаме и лука при каймата. Позапържваме още. Готовата смес с лъжица слагаме в един триъгълник, защото е достатъчно дебел. Взимаме двата края и ги прегъваме, като ги слагаме върху топлата плънка и навиваме. Намазваме си тавата на фурната с олио. Нареждаме всички навити банички една до друга. В малък съд разбиваме едно яйце. Намазваме с яйцето баничките. Поливаме отгоре с малко олио. По желание можем да поръсим с черен сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна.